Skip to Content

От страната

Изложба "ОТ ПЪРВА РЪКА ТЪРГОВЦИ”

Основен фактор за икономическото развитие на Търговище през ХIX и първата половина на ХХ век е търговията. С времето тук  възникват цели търговски фамилии с много добро финансово състояние. Именно те стават основен двигател за стопанските, просветните и духовни процеси в града. Благодарение на техните търговски връзки в Цариград, Солун, Лондон, Манчестер, Виена, Кюстенджа, Варна, Русе, Търново и др., тук проникват културни влияния от Европа и Ориента, които превръщат Търговище в ,,градец знаменит из между българските градове”.

Елка Няголова представя в Пловдив новата си книга „Шест грама“

На 10 май 2018 г. от 18:00 ч. в Балбанова къща ще се проведе среща - откровение с поетесата Елка Няголова по повод книгата й „Шест грама“.

„Варна Лит“ 2018 ви кани на среща край морето

Ако се чудите къде да стартирате лятото, то ние знаем отговора. Защото се задава „Варна Лит“ 2018– второто издание на първия международен фестивал, който обединява писатели, журналисти, художници, музиканти, театрали и общественици.

PAPER DREAMS - Кирсти Гротмол и Лаура Димитрова

Кирсти Гротмол

Изложение на твореца

Често имам това усещане за невидима пеперуда, притихнала вътре в мен. В работата си се опитвам да разкрия тази пеперуда. Никога не знам как ще изглежда преди да излезе.

Моите работи са лични разследвания на вътрешните ми пейзажи. Но все още съм загадка за самата себе си.

МОНТАНА ПРОДЪЛЖАВА ДА ПЪТУВА

Драматичен театър – Монтана продължава своето априлско турне с представление на премиерното заглавие от своя афиш „Мистерията Дон Жуан“ на 25 април от 19,00 часа във Видинския театър.

В основата на представлението стои пиесата от Анатолий Крим „Завещанието на целомъдрения женкар“.

Монтанският театър беше първия в страната, който представи на българската публика драматурга Анатолий Крим и неговата пиеса.

Македонският научен институт гостува на РИМ - Кюстендил със своя изложба

Македонският научен институт ще представи своята изложба БЪЛГАРСКИ ОФИЦЕРИ, РОДЕНИ ИЗВЪН ПРЕДЕЛИТЕ НА КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ.   

Найден Тодоров дирижира "Турандот"

НАЙДЕН ТОДОРОВ е сред най-талантливите български музиканти, с ярки 

Изложба „Ница или изобретяване на туризма"

През месец април, Пловдив ще бъде домакин на две мероприятия с френско съдържание в сферата на културата. Изложба с 14 информационни табла "Ница или изобретяване на туризма" ще бъде експонирана на оградата на археологическите разкопки пред Централна поща в периода 12 април - 31 май.

Отличникът на Семинарията носи Благодатния огън в Пловдив

Иван Тодоров Щътов, абитуриент в Пловдивска духовна семинария „Свети свети Кирил и Методий“, ще донесе Благодатния огън за Пловдивска епархия. Да държи в ръцете си светинята и да я раздаде на хората на Великден е награда за зрелостника.

Разпространи съдържание


Партньори