Skip to Content

Втора творческа среща на цигуларите-виртуози Белозем 2018

Дата на събитието: 
Чт, 25/01/2018 - 19:00 - 22:45

На 25 януари в Белозем  ще се проведе Втора национална среща на цигуларите – изпълнители на народна музика.

Инициативата   за това мероприятие подема кметът на Белозем Иван Тачев в края на 2016-та година. Идеята му е чрез събирането на няколко поколения цигулари, да се отдаде дължимото на Иван Михов – големия тракийски цигулар, родом от Белозем.

Повече от седемдесет години Бай Иван Михов отдава на народната музика и цигулката. От него са се учили няколко поколения цигулари, започвайки от Иван Бойчев, минавайки през местните музиканти Бай Русен Калчев и Бай Груьо Григоров, Иван Йозов. Виртуозът Георги Янев винаги е изтъквал особената роля, която му е оказвал Бай Иван при формирането си като музикант и ръководител на оркестър.

На цигуларското надсвирване ще присъстват   кметът на община Раковски Павел Гуджеров, кметът на село Шишманци-Костадин Иванов, кметът на село Стряма- Васил Черпелийски, заместник-кметът на общината и ръководител на оркестър „Млади тракийци” Божидар Стрехин, заместник-кметът Йовко Романов, председателя на Общински съвет Георги Лесов, кметът на община Първомай Ангел Папазов, кметът на община Калофер Румен Стоянов, както и десетки  обичащи и милеещи за българската народна музика.

Мероприятието е с начален час  19.00 ч.  в ресторант "БОРИС КАСЪЛ" в с .Белозем.

Потвърдено е участието на едни от най -добрите български цигулари.Партньори