Skip to Content

Пътят на хляба в древността

Дата на събитието: 
Ср, 12/08/2015 - 11:00 - Пт, 14/08/2015 - 18:30

Производството на хляб е една от най-древните практики, позната в човешката цивилизация. Първите сведения за приготвянето му датират от шесто хилядолетие преди Христа – новокаменна епоха. При археологически проучвания, включително и на територията на Кюстендилски регион, са открити каменни хромели (ръчни мелници), с които се е мляло зърното. То се е съхранявало в специални глинени съдове – хранилища. Вероятно, първите хлебни изделия са се приготвяли от едросмляно брашно и вода, и са се пекли върху нагорещени камъни. Затова и първите пити са били доста тънки.

През август Регионален исторически музей – Кюстендил свързва музейната си работилница за деца с празника „Панагия – Въздигане на хляба", който традиционно се провежда в град Кюстендил в деня на Успение Богородично – 15 август. Целта на работилницата през този месец е да запознае децата с начина на приготвяне на хляба в древността – от засяването на зърното до изпичането на тестото. Те ще имат възможност сами да направят брашно за своя хляб с помощта на хромел и да изработят модели на оригинални експонати от новокаменната и каменно-медната епохи, свързани с хлебарството – модели на пещ, сърп от рог на елен, съд хранилище за зърно, крина, хаван и др.

Заповядайте в Музейния кът за деца и любопитни възрастни към Регионален исторически музей – Кюстендил (бул. „България" 55) на 12, 13 и 14 август 2015 г. от 14.00 до 18.30 ч. да опознаем пътя на хляба в древността.
 Партньори